Dagbladen zijn niet saai

11 juni 2009

Het is natuurlijk bijna voor de hand liggend dat dit bericht over het mediumtype dagbladen gaat. Er is geen mediumtype waarover zoveel in de media wordt gecommuniceerd. Maar wat betekent dit nou voor de adverteerder?

PCM is in zijn oude staat gesneuveld en het Parool zit weer dichter bij zijn oude groep dan ooit. Dit allemaal vanwege de overname door de Persgroep. Is er weer hoop voor de, volgens velen stervende, bladen van PCM? Van Thillo, eigenaar van de Persgroep, heeft immers een trackrecord en we kunnen stellen dat deze familie goed in staat is een dagblad economisch, jong en vitaal te maken.

Overnames zijn vaak goed voor de adverteerders. Een uitgeversconcern wordt weer goed onder de loep genomen en gestroomlijnd. Dit houdt in dat de focus van betreffende uitgevers weer meer naar buiten gericht wordt. Voor het Parool betekende dit een stijgende oplage en een goede lezer bladbinding, wat een meerwaarde is voor adverteerders. De focus moet dan ook zeker naar buiten gericht blijven aangezien de adverteerders geregeld de mediabudgetten terugschroeven. Vooral als je als dagblad leeft van de advertentie-inkomsten, zijn dit moeilijke tijden.

Kort geleden kregen wij het bericht dat de oplage van De Pers met 1/3 wordt teruggebracht. Het dagblad wordt vanaf heden alleen nog in de Randstad verspreid. Maar gelukkig wordt de stekker er nog niet uitgetrokken. Wegener tekent namelijk voor een samenwerking met De Pers en dus behoudt het voorlopig nog het bestaansrecht. De samenwerking tussen Wegener en De Pers is een strategische keuze. Hiermee wordt het gat van Wegener in de Randstad met het gratis dagblad aangevuld. Deze ontwikkelingen zijn voor de regionale adverteerders erg interessant. Aangezien De Pers ook stedelijke edities wil gaan uitbrengen kunnen zij direct concurreren met huis aan huis en regionale dagbladen. Of deze samenwerking even vruchtbaar zal zijn als de overname van Van Thillo hopen we van harte, maar de tijd zal het leren.

Tegenwoordig ontkom je bij het noemen van dagbladen natuurlijk niet aan de discussie over online. Alles is tegenwoordig sneller bekend en de nieuwswaarde van dagbladen wordt steeds beperkter. Maar wie gaat er in onze toekomst voor zorgen dat nieuws gefilterd wordt op relevantie? Spenderen wij zoveel tijd op internet dat wij volledig op de hoogte zijn of creëren we een persoonlijk filter en sluiten we ons af van het overige nieuws? Hoe blijft de waarde van journalistiek gewaarborgd? Of wordt het internet een zelfcorrigerende nieuwsbron in de vorm van een grote Wikipedia? Blijven dagbladen kwalitatieve artikelen achter een login op de site verstopt houden of gaan ze dit openbaar maken en zorgen dat ze weer de juiste doelgroep naar zich toetrekken? Een discussie die sterk gaande is over het auteursrecht online, vooral geïnitieerd door de dagbladen, zou een nieuw inkomstenmodel moeten opleveren. Maar zal de copy-paste machine van de online wereld afremmen in zijn informatievoorziening op deze wijze? Wij denken het niet en de uitgevers die niet meegaan, zullen het nakijken hebben. Een voorbeeld van een uitgever die het goed aanpakt in de markt is NDC; zij weten de krant door middel van een BeeTagg gelijk door te vertalen naar een verdiepingsartikel dat online te vinden is. De BeeTagg is een soort gedrukte barcode die met een mobieltje gescand kan worden en vervolgens naar de actiepagina van de advertentie linkt. Dit verhoogt bezoeken en dus ook potentiële inkomsten van adverteerders.

Laurens van der Hulst & Bart Brouwer
Zigt Media

Meer artikelen

Nieuwsmerk profiel: Barneveldse Krant

Nieuwsmerk profiel: Barneveldse Krant

Nederlands Medianetwerk publiceert in samenwerking met Cebuco een serie profielen van Nederlandse nieuwsmerken. Vandaag Barneveldse Krant. Lees meer >

Kerndata dagbladen Q2 2013

Kerndata dagbladen Q2 2013

Op 24 september 2013 heeft HOI de oplagecijfers van de nieuwsmerken over het tweede kwartaal 2013 bekend gemaakt.  Het gaat om de kwartaalcijfers van de gedrukte edities en de digitale replica's Lees meer >

Nieuwsmerk profiel: Nederlands Dagblad

Nieuwsmerk profiel: Nederlands Dagblad

Nederlands Medianetwerk publiceert in samenwerking met Cebuco een serie profielen van Nederlandse nieuwsmerken. Vandaag Nederlands Dagblad. Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.