Actueel nieuws over effectiviteit

2,6 miljoen Nederlanders hebben een dagbladapp gedownload

22 december 2011

Nieuwsmedia profiteren van de opmars van digitale devices. Het aantal gebruikers van tablets is in december 2011 gestegen tot ruim 1,7 miljoen Nederlanders, bijna een miljoen meer dan een half jaar eerder. Met daarnaast 5,4 miljoen smartphone-bezitters is er een enorm potentieel aan digitale nieuwsconsumenten ontstaan. Nieuwsmedia weten daar goed van te profiteren; inmiddels hebben 2,6 miljoen Nederlanders een dagbladapp ge

Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde onderzoek “trends in digitale media”, uitgevoerd door Intomart GFK.

PC en laptop voeren nog steeds de lijst aan, maar smartphones en tablets winnen aan belang. De divices bieden een aanvullend bereik bovenop het toch al hoge sitebezoek van dagbladmerken die momenteel al ruim de helft van de Nederlanders bereiken. De papieren uitgave van het dagblad blijft met dagelijk 9,1 miljoen lezers het grootste kanaal.

De tablet wordt in de meeste gevallen dagelijks gebruikt. Gemiddeld zijn er 20 tot 25 apps gedownload. In de top 10 media-apps op tablet staan veel applicaties van nieuwsmedia, zoals die van De Telegraaf, de Volkskrant en van regionale dagbladen.

Ook de smartphone laat een aanhoudend sterke opmars zien. In december 2011 zijn er bijna 5,4 miljoen Nederlanders in het bezit van een smartphone (45%), een toename van 0,8 miljoen in een half jaar tijd. Op de smartphone zijn gemiddeld 15 apps binnengehaald. Meer dan de helft van de top 10 van gebruikte apps heeft betrekking op nieuws, met apps van ondermeer De Telegraaf en de regionale dagbladen.

Het belang van de digitale kanalen blijkt ook uit de tijdbesteding. De digitale consumptie van de krant groeit al richting de helft van de totale leestijd. Een kwart van de leesduur gaat inmiddels al uit naar de websites en ook de e-paper krijgt al 11% van de tijd. De apps nemen momenteel 9% van de leestijd voor hun rekening, een percentage dat zal meegroeien met de opmars van de bewuste devices.

Naast de penetratie van mobiel internet kan ook een intensiever gebruik van de apps in de toekomst voor een langere leesduur zorgen. Nu komt ongeveer de helft van de app-gebruikers minimaal eenmaal per week op deze wijze naar zijn nieuwsbron. Door het opvoeren van de bezoekfrequentie kan de leesduur nog aanzienlijk toenemen. Op de website van Cebuco verschijnt binnenkort een uitvoerige analyse van het digitaal lezen van nieuwsmedia.

Het onderzoek “trends in digitale media” is uitgevoerd door Intomart GfK in samenwerking met Cebuco, RAB en SPOT. De steekproef bestaat uit 850 Nederlanders die gebruik maken van internet en is representatief voor deze groep. Het onderzoek wordt twee keer per jaar uitgevoerd.

Meer artikelen

Dagbladen gaan niet op vakantie

Dagbladen gaan niet op vakantie

Geen zomerdip in bereik dagbladen. Uit de bereikcijfers blijkt wederom dat Nederland de hele zomer massaal de krant blijft lezen. Van significante seizoensfluctuaties is geen sprake. Het bereik van het mediumtype is het gehele jaar constant. Daarmee genereren dagbladen niet alleen een massaal bereik, het bereik is ook nog eens zeer stabiel in de tijd. Ook in de zomermaanden lezen we gewoon iedere dag de krant. Lees meer >

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

Op 20 en 21 maart jl. zijn duizenden marketeers bijeengekomen voor een nieuwe editie van Digital Marketing Live! Bij dit event werden de nieuwste ontwikkelingen over online marketing en media gepresenteerd. Opvallend was het zelfbewuste optreden van een aantal prominente nieuwsmerken. Aan het enthousiasme in de afgeladen zalen af te meten, lukte het de nieuwsbedrijven uitstekend om de jonge marketeers te inspireren. Lees meer >

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

De oplagesite van Cebuco is volledig geactualiseerd. De website oplagen-dagbladen.nl toont de verspreiding van alle betaalde dagbladen in Nederland. Per gebied valt snel af te lezen welke dagbladen dagelijks bij de huishoudens op de mat vallen. Analyses zijn mogelijk op diverse geografische niveaus: gemeente, Cebucogebied, Nielsen-district en provincie. Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.