Actueel nieuws over effectiviteit

Zowel op papier als digitaal: Dagbladen zorgen voor de meest complete mediabeleving

18 januari 2012

Van alle mediumtypen bieden dagbladen de Nederlander de meest veelzijdige mediabeleving. Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde mediaonderzoek

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/Mediabeleving_2011-12_I.pdf

Het onderzoek toont aan dat dagbladen ten opzichte van andere mediakanalen meer informatie en actualiteit bieden en  de lezer emotioneel meer weten te raken. Ook hebben deze nieuwsmedia een belangrijk aandeel in onze gespreksstof en vormen zij een belangrijke bron voor nieuwe trends. 

De vierde editie van het TNS NIPO-onderzoek laat zien dat de Nederlandse dagbladen de afgelopen jaren niets aan impact hebben ingeboet; de krant blijft deze unieke positie behouden en krijgt daarbij steun van de nieuwe verschijningsvormen: de websites en de apps voor smartphones en tablets. Deze digitale nieuwsmedia kanalen blijken grotendeels dezelfde functies te vervullen.


Mediabeleving van dagbladen
Dagbladen hebben in de vierde editie van Mediabeleving de eerste positie op de informatie- en geraaktheidsfactor behouden.

Sterker nog, dagbladen zijn met afstand het informatiemedium (het bieden van nieuws en nuttige informatie) in Nederland. Op deze dimensie vormt internet geen serieuze bedreiging meer; dit kanaal is door overvloed en alledaagse toepassingen (zoals bankieren) zijn oorspronkelijke “magie” verloren. Gerenommeerde nieuwssites vormen daarop een uitzondering. De dagbladsites lijken qua mediabeleving meer op hun gedrukte moeder dan op andere websites.

Ook de toppositie op de geraaktheidsfactor is behouden. Het imago als rationeel medium pur sang is dus niet geheel terecht. De krant weet zijn lezers blij of verontrust te maken, meer zelfs dan andere media. De hoge score van dagbladen op tijdverdrijf komt geheel voor rekening van de gratis dagbladen. Deze kranten worden voornamelijk gebruikt om een specifiek moment, zoals bijvoorbeeld reistijd, in te vullen.

Wanneer we kijken naar de andere scores van dagbladen, dan zien we dat de positie van dagbladen in het medialandschap stabiel is gebleven. Dit geldt ook voor de sociale factor waarbij dagbladen al vijftien jaar in het Mediabelevingsonderzoek een toppositie behalen. Het lezen van een dagblad, zowel op papier als van een scherm (pc, smartphone of tablet) levert veel gespreksstof op met familie, vrienden, kennissen en collega’s. 

Dagbladreclame
In het Mediabelevingsonderzoek is ook de reclamebeleving gemeten. Dagbladreclame blijkt in de ogen van de Nederlanders vooral nuttig te zijn. Ook scoort dagbladreclame goed op geloofwaardigheid. En belangrijk voor adverteerders: dagbladreclame zet de lezers vaak aan tot actie. Er is op sales respons zelfs een stijging ten opzichte van vier jaar geleden te zien. Anders dan bij de audiovisuele media is de ergernis rond dagbladadvertenties minder dan gemiddeld.

Nieuwsmerken in diverse verschijningsvormen
Dagbladen zijn allang niet meer alleen van papier, maar zijn getransformeerd in nieuwsmerken in allerlei verschijningsvormen. Niet voor niets bezoekt de meerderheid van de Nederlanders regelmatig een dagbladsite en zijn er al miljoenen nieuwsapps gedownload. 

Het onderzoek laat zien dat het gebruik van dagbladsites en apps de beleving van dagbladen niet wezenlijk verandert. Papier weet de lezers beter dan sites en apps te informeren over wat er gaande is. Het nieuws wordt vaak met anderen gedeeld. Ook biedt print meer vermaak. Dagbladsites scoren het hoogst op de tijdverdrijffactor. Dit is niet het geval bij de dagblad-apps die zeer gericht worden gebruikt om op de hoogte te blijven. Daarnaast enthousiasmeren dagblad-apps het meest en levert het raadplegen van deze tools de meeste gespreksstof op.

Nieuwsmedia
Om meer inzicht te krijgen in de rol van diverse nieuwsmedia, is op verzoek van marketingorganisatie Cebuco, de categorie nieuwsmedia in dit onderzoek geanalyseerd op de beleving van de verschillende verschijningsvormen. Vergeleken zijn actualiteitenprogramma’s op tv en radio, dagblad-magazines, opiniebladen, dagbladen en nieuwssites. Voor het overgrote deel laten alle nieuwsmedia vergelijkbare scores zien. De nieuwsmedia nemen gezamenlijk een toppositie in bij de informatiefactor en bij het leveren van nieuws-updates en gespreksstof. De overeenkomst met de functies van dagbladen is evident.

Olaf Croon, directeur Cebuco: “We zijn erg content met de uitkomsten van het Mediabelevings-onderzoek. Meer dan ooit blijkt dat nieuwsmerken, in welke verschijningsvorm dan ook, het heel goed doen bij de consument. Kwalitatief goed nieuws is een primaire levensbehoefte.  Het is nu aan de exploitanten, adverteerders en bureaus om de relevantie hiervan door te vertalen naar mediastrategieën en reclamecampagnes die daardoor een hoog rendement kunnen behalen”.

Voor meer informatie, mail Erik Grimm, research director Cebuco: e.grimm@cebuco.nl.

 

Meer artikelen

Dagbladen gaan niet op vakantie

Dagbladen gaan niet op vakantie

Geen zomerdip in bereik dagbladen. Uit de bereikcijfers blijkt wederom dat Nederland de hele zomer massaal de krant blijft lezen. Van significante seizoensfluctuaties is geen sprake. Het bereik van het mediumtype is het gehele jaar constant. Daarmee genereren dagbladen niet alleen een massaal bereik, het bereik is ook nog eens zeer stabiel in de tijd. Ook in de zomermaanden lezen we gewoon iedere dag de krant. Lees meer >

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

Op 20 en 21 maart jl. zijn duizenden marketeers bijeengekomen voor een nieuwe editie van Digital Marketing Live! Bij dit event werden de nieuwste ontwikkelingen over online marketing en media gepresenteerd. Opvallend was het zelfbewuste optreden van een aantal prominente nieuwsmerken. Aan het enthousiasme in de afgeladen zalen af te meten, lukte het de nieuwsbedrijven uitstekend om de jonge marketeers te inspireren. Lees meer >

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

De oplagesite van Cebuco is volledig geactualiseerd. De website oplagen-dagbladen.nl toont de verspreiding van alle betaalde dagbladen in Nederland. Per gebied valt snel af te lezen welke dagbladen dagelijks bij de huishoudens op de mat vallen. Analyses zijn mogelijk op diverse geografische niveaus: gemeente, Cebucogebied, Nielsen-district en provincie. Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.