Actueel nieuws over effectiviteit

Dagbladsites hebben eigen plaats in medialandschap veroverd

09 juni 2010

Ruim 85% van de Nederlanders heeft toegang tot internet en de meerderheid daarvan bezoekt regelmatig dagbladsites. Dat blijkt uit de STIR cijfers over het eerste kwartaal van 2010.

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/Q1_2010_rapport_STIR.ppt

Dagbladsites onmisbare bron voor nieuwsconsumenten
Dagbladsites trekken maandelijks zeven miljoen unieke bezoekers, deze groep realiseert gezamenlijk ruim 135 miljoen bezoeken per maand. Werden er in het eerste kwartaal van 2007 al 4,5 miljoen bezoekers geregistreerd, drie jaar later is het bezoekersaantal met de helft toegenomen. Ook de bezoekfrequentie laat een significante groei zien. In 2007 werden de nieuwssites gemiddeld 13 keer per maand bezocht; in 2010 is dit opgelopen tot 20 keer.

Ontwikkeling per doelgroep
Het profiel van de bezoeker is de afgelopen vier jaren consistent gebleken. De leeftijd van de kerngroep ligt tussen de 20 tot 49 jaar, de bezoeker is iets vaker een goed opgeleide en welgestelde man. Van Nederlanders die aan dit profiel voldoen, lezen zes van de tien de onlinekrant. Voor adverteerders dus een zeer interessante doelgroep in een kwalitatief sterke en betrouwbare omgeving.
Maar ook jongeren bezoeken de sites: het bereik is onder tieners in vier jaar tijd gestegen tot maandelijks ruim 40%.
De senioren maken een inhaalslag. Zeventig procent van de 65-plussers beschikt inmiddels over internet. En ook bij deze groep blijken de vertrouwde dagbladmerken aantrekkelijk. Was het bereik van dagbladsites in 2007 nog slechts 9%, anno 2010 leest ruim 26% de digitale krant.

De combinatie van massa en audience understanding
Via de dagbladsites is het mogelijk om een kwalitatief massabereik te realiseren, maar er zijn ook volop mogelijkheden om niche groepen te bereiken via de vele segmentatie mogelijkheden. Op regionaal niveau, maar ook op interesses, onderwerpen en andere selectiecriteria. Het is aan de adverteerder of het adviserende bureau om een op maat gesneden groep te selecteren die nauw aansluit bij de reclamecampagne. De dagbladmerken begrijpen als geen ander de nieuwsbehoeftes van de consument.

Aanvulling op de gedrukte krant
Ook de functie van de nieuwssites blijkt een vaste vorm te hebben gekregen. De online kranten vormen een prima snack tussendoor, terwijl de gedrukte krant zijn functie behoudt. De snelle scan blijkt ook uit het online-gedrag: Per bezoek worden gemiddeld vier tot vijf pagina’s geraadpleegd.

Erik Grimm, hoofd onderzoek Cebuco, licht toe: “De veelgehoorde opmerking dat de - gratis - digitale krant de papieren versie zou vervangen is inmiddels achterhaald. Dagelijks lezen twee op de drie Nederlanders de printversie. De betaalde kranten hebben volgens de NOM Print Monitor zelfs in 2009 een lichte stijging geboekt. Het lezen van de gedrukte krant is een gewaardeerd dagelijks ritueel, terwijl de websites zorgen voor een nieuwsupdate tussendoor. Zo vullen beide informatiekanalen elkaar perfect aan.”

Klik hier voor het rapport.

Meer artikelen

Dagbladen gaan niet op vakantie

Dagbladen gaan niet op vakantie

Geen zomerdip in bereik dagbladen. Uit de bereikcijfers blijkt wederom dat Nederland de hele zomer massaal de krant blijft lezen. Van significante seizoensfluctuaties is geen sprake. Het bereik van het mediumtype is het gehele jaar constant. Daarmee genereren dagbladen niet alleen een massaal bereik, het bereik is ook nog eens zeer stabiel in de tijd. Ook in de zomermaanden lezen we gewoon iedere dag de krant. Lees meer >

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

Op 20 en 21 maart jl. zijn duizenden marketeers bijeengekomen voor een nieuwe editie van Digital Marketing Live! Bij dit event werden de nieuwste ontwikkelingen over online marketing en media gepresenteerd. Opvallend was het zelfbewuste optreden van een aantal prominente nieuwsmerken. Aan het enthousiasme in de afgeladen zalen af te meten, lukte het de nieuwsbedrijven uitstekend om de jonge marketeers te inspireren. Lees meer >

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

De oplagesite van Cebuco is volledig geactualiseerd. De website oplagen-dagbladen.nl toont de verspreiding van alle betaalde dagbladen in Nederland. Per gebied valt snel af te lezen welke dagbladen dagelijks bij de huishoudens op de mat vallen. Analyses zijn mogelijk op diverse geografische niveaus: gemeente, Cebucogebied, Nielsen-district en provincie. Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.