Actueel nieuws over effectiviteit

Leesduur dagbladen stabiel in 2011-II 2012-I

14 december 2012

Nederlanders zijn grootverbruikers van nieuws. Dat blijkt wel uit de nieuwsconsumptie over de dag. In de ochtend is de gedrukte krant dominant in de nieuwsvoorziening. In de loop van de dag blijft de Nederlander het nieuws volgen via radio, televisie, smartphone en tablet. De opmars van nieuwsconsumptie via mobile bleek al eerder dit jaar uit het onderzoek

Een half uur
Binnen het overvloedige nieuwsaanbod wordt er relatief veel tijd uitgetrokken voor de gedrukte krant. De NOM Print Monitor laat zien dat de nieuwsconsumptie van printmedia stabiel is. Gemiddeld besteedt een Nederlander ruim een half uur aan een doordeweekse krant, net iets meer dan een jaar eerder. Aan de weekendeditie wordt meer tijd besteed: zo’n drie kwartier.

Doelgroep
De tijdbesteding aan gedrukt nieuws verschilt per gebruikersgroep. Mannen lezen iets langer dan vrouwen. Verder hangt de leestijd nauw samen met leeftijd. Naarmate de leeftijd toeneemt wordt er meer tijd aan de kranten besteed. De leesduur van de doordeweekse krant kan bij senioren oplopen tot  ruim een uur.

Ook het type dagblad is van invloed; kwaliteitskranten krijgen doordeweeks ca. 38 minuten aandacht, oplopend tot bijna een uur in het weekend. Minder lang wordt er gelezen in de gratis dagbladen die de lezer in gemiddeld een kwartier op de hoogte brengen.

In bijgaand overzicht staat de leesduur van zowel een doordeweekse editie als voor een weekendeditie van alle Nederlandse dagbladen aangegeven. De bron is de NOM Print Monitor 2011-II 2012-I.

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.