Actueel nieuws over effectiviteit

Lezers blijven dagbladen trouw

04 mei 2010

Bezuinigingen van consumenten ten spijt, Nederland blijft massaal de gedrukte krant lezen. In 2009 las 68 procent van de Nederlanders dagelijks een krant. Dat staat voor 9,4 miljoen krantenlezers, een zelfde aantal als in 2008. De betaalde kranten hebben zelfs een 0,5 procent stijging van het bereik kunnen bewerkstelligen. Dit blijkt uit zojuist gepubliceerde cijfers van NOM, dé bron voor printbereikonderzoek in Nederland.

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/Bereikcijfers_NPM_2009.pdf

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/bereik_titelscombis_dagbladen_NPM_2009.xls

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/Presentatie_NPM_2009.pdf

Zeven op de tien Nederlanders lezen dus dagelijks één of meer dagbladen. De nieuwe cijfers laten opnieuw zien dat krantenlezers in alle doelgroepen ruim vertegenwoordigd zijn. Welke leeftijd- of inkomensklasse dan ook, minimaal de helft komt dagelijks met de krant in aanraking. Cebuco heeft een greep van de uitkomsten in een presentatie samengevat.

De betaalde dagbladen hebben hun lezerspubliek licht zien toenemen (dagelijks 8,3 miljoen). De bevolkingstrend met een toenemend opleidingsniveau pakt positief uit voor de landelijke dagbladen. De groep gratis dagbladen trok minder lezers. Dit is grotendeels het resultaat van de gewijzigde distributiestrategie van De Pers. Ook de andere gratis kranten hebben in hun oplage gesneden, maar door in te zetten op efficiënte distributiepunten bleef de bereikdaling bij Sp!ts en Metro zeer beperkt.

De bereikontwikkeling moet niet worden verward met dalende advertentiebestedingen; de Nederlandse dagbladen hebben in 2009 last gehad van dalende inkomsten uit (personeels-) advertenties. De lezerskring van de dagbladen heeft daar niet onder te lijden gehad. Naast het bereik van de gedrukte krant kent het bezoek aan de websites van dagbladen een sterke groei. Vorig jaar was de helft van de Nederlanders regelmatig op deze nieuwssites te vinden.

Olaf Croon, directeur Cebuco: “Het is mooi om te constateren dat in het hedendaagse uitgebreide media-aanbod de gedrukte krant trouw gelezen wordt. Dankzij die constante prestatie kunnen adverteerders met hun dagbladadvertenties gegarandeerd rekenen op een hoog actueel bereik”.

De NOM Printmonitor is in Nederland de standaard voor bereikcijfers van dagbladen en tijdschriften. Aan het onderzoek hebben 25.038 respondenten van 13 jaar en ouder meegewerkt. Deze steekproef staat voor 13.753.000 Nederlanders.
 

Meer artikelen

Dagbladen gaan niet op vakantie

Dagbladen gaan niet op vakantie

Geen zomerdip in bereik dagbladen. Uit de bereikcijfers blijkt wederom dat Nederland de hele zomer massaal de krant blijft lezen. Van significante seizoensfluctuaties is geen sprake. Het bereik van het mediumtype is het gehele jaar constant. Daarmee genereren dagbladen niet alleen een massaal bereik, het bereik is ook nog eens zeer stabiel in de tijd. Ook in de zomermaanden lezen we gewoon iedere dag de krant. Lees meer >

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

RTL Nieuws, NRC Media en NU.nl stelen de show tijdens Digital Marketing Live!

Op 20 en 21 maart jl. zijn duizenden marketeers bijeengekomen voor een nieuwe editie van Digital Marketing Live! Bij dit event werden de nieuwste ontwikkelingen over online marketing en media gepresenteerd. Opvallend was het zelfbewuste optreden van een aantal prominente nieuwsmerken. Aan het enthousiasme in de afgeladen zalen af te meten, lukte het de nieuwsbedrijven uitstekend om de jonge marketeers te inspireren. Lees meer >

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

Cebuco Oplagedatabase vernieuwd!!

De oplagesite van Cebuco is volledig geactualiseerd. De website oplagen-dagbladen.nl toont de verspreiding van alle betaalde dagbladen in Nederland. Per gebied valt snel af te lezen welke dagbladen dagelijks bij de huishoudens op de mat vallen. Analyses zijn mogelijk op diverse geografische niveaus: gemeente, Cebucogebied, Nielsen-district en provincie. Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2020 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2020 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.