INMA 2011: Ontwikkelingen op de lezersmarkt

02 november 2011

De lezers zijn klaar voor de toekomst, de buitenlandse nieuwsbedrijven anticiperen, innoveren en experimenteren volop. In dit artikel zijn de belangrijkste presentaties van het INMA congres 2011 op een rijtje gezet.

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/INMA_nieuwsmedia_2011_raaffels.pdf

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/INMA_nieuwsmedia_2011_bijnens_s.pdf

Insites, Dennis Claus, Nederland
Dagbladen en daily lifestyle. Dennis Claus van Insites presenteerde een onderzoek gehouden in opdracht van de Persgroep Nederland. Het onderzoek handelt over de relevantie van het dagblad voor de lezer. In een experiment moesten twintig respondenten hun favoriete medium enkele dagen links laten liggen. Het onderzoek laat zien dat alle media worden gemist, maar enkele mediakanalen meer dan anderen. Een aansluitend onderzoek onder 400 respondenten toont ook aan dat “All media are social”. Het bureau gebruikt daarvoor een model dat diverse dimensies in kaart brengt; “actief” versus “lean back” en “ik” versus “wij”.

Dagbladen scoren hoog op “facilitate”, zij brengen nieuws dat je met anderen wilt delen. Deze functie kun je gebruiken voor de advertentiemarkt. Omdat hetzelfde gebeurt bij sterke merken; ook dat wil je delen met anderen. Hoe kun je hiervan gebruik maken?

Adverteren levert weinig negatieve “buzz” op. Als je als adverteerder meer vertrouwen wilt opbouwen dan komen dagbladen in beeld. De krant is ook geschikt voor een “social event”, voor het maken van plannen voor bijvoorbeeld het weekend. De krant wordt verder gebruikt om te delen, advertenties of artikelen uitscheuren en delen met vrienden, collega’s of familie.

Kortom dagbladen zijn geschikt voor het creëren van buzz. Een creatieve mediaoplossing voor Becel (met fietskaarten in AD) laat zien dat positieve word of mouth goed vanuit de krant geregisseerd kan worden.
Klik hier voor de presentatie.

Tickles, Jonathan Hustler, UK
Een Groupon-concurrent in UK. De verantwoordelijke manager laat zien hoe slim het concept in elkaar zit. Anders dan Groupon is het beleid richting participanten een stuk vriendelijker. Tickles is in hun gebied nummer een. Tickles geeft aan wat het zwakke punt van Groupon is; de achilleshiel is hun wereldwijde schaal.
Klik hier voor de presentatie.

Mecom, Marc Leimann, UK
Na Tickels een tweede concurrent van Groupon, genaamd Sweetdeal. In de presentatie wordt het concept toegelicht. De kortingsformule laat een enorme groeiratio zien. Mecom zit in Scandinavië, Nederland (Wegener) en Polen en is in veel gevallen marktleider op de lokale en regionale markt. Sweetdeal is een jaar na de start goed voor 15 euro miljoen omzet. Voordeel is dat promotie plaatsvindt via de eigen media.
Zijn advies:
- Start met massa deals. Profiteer van de ervaringen met proposities die wél werken. Niet alle producten en diensten zijn immers geschikt.
- Daily Deal Sites zijn geen Web Shops! - Focus op lokale en regionale bedrijven (i.p.v. Multinationals)
Wat kunnen we in de (nabije) toekomst verwachten?
- Social Buying gaat een vast bedrijfsonderdeel worden van iedere uitgever.
Klik hier voor de presentatie.

Metro, Monique Raaffels, België
Naar verwachting heeft volgend jaar de helft van alle Belgen een smartphone. Metro heeft zich daarom als Multi-travel-medium opgeworpen. Metro heeft onlangs ClubMetro gelanceerd. Via dit platform kan de nieuwsconsument punten verdienen en punten uitgeven. Doel is om 100.000 deelnemers aan te trekken.
Haar advies:
- ‘Verdien’ mond-tot-mondreclame van je lezers.
- Ga voor de lange termijn.
Klik hier voor de presentatie.

Belang van Limburg, Bart Bijnens, België
Hyperlocal news. Iedere gemeenschap haar eigen hyper lokale website met nieuws en blog. Belangrijke peilers van dit succesvolle merk in België: loyaliteit met haar lezers:
1. Service. Bijvoorbeeld: bel ons, met vragen over belastingen, onderwijs etc.
2. Biedt hulp aan. Bijvoorbeeld: wandelroutes, politiek debat etc.
Klik hier voor de presentatie.

Meer artikelen

De nieuwsmedia bereiken alle Nederlanders

De nieuwsmedia bereiken alle Nederlanders

De nieuwsmedia bereiken op elk moment van de dag miljoenen Nederlanders. Nieuws is er immers 24 uur per dag, 7 dagen per week. Lees meer >

Nederlandse nieuwsmerken profiteren optimaal van opmars digitale devices

Nederlandse nieuwsmerken profiteren optimaal van opmars digitale devices

Het lezen van digitaal nieuws neemt een steeds grotere vlucht. Dit blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek Lees meer >

INMA 2011: Optimalisatie van huidige mediakanalen

INMA 2011: Optimalisatie van huidige mediakanalen

In dit artikel zijn de belangrijkste dagbladpresentaties van het INMA congres 2011 op een rijtje gezet. Lees meer >

INMA 2011: Ontwikkelingen op onderzoeksgebied

INMA 2011: Ontwikkelingen op onderzoeksgebied

In dit artikel zijn de belangrijkste onderzoekspresentaties van het INMA congres 2011 op een rijtje gezet. Lees meer >

INMA 2011: Constante evolutie van nieuwsmedia

INMA 2011: Constante evolutie van nieuwsmedia

Buitenlandse nieuwsbedrijven zijn klaar voor de toekomst. Zij hebben alle geloof in multimediale uitgeverijen, in groei en in content met een eigen signatuur. In dit artikel zijn de belangrijkste presentaties van het INMA congres 2011 op een rijtje gezet. Lees meer >

Verslag: INMA congres 2011

Verslag: INMA congres 2011

Tijdens het congres van de internationale nieuwsmedia organisatie (INMA) zijn de beste cases van over de gehele wereld gepresenteerd. Deze presentaties bieden inspiratie voor nieuwsuitgevers, maar ook voor reclamemakers en media professionals. Voorbeelden van innovatieve en succesvolle projecten uit o.a. Australi Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.