Nieuwsconsumptie via mobiele devices neemt sterk toe

28 januari 2013

Dankzij de opkomst van mobiele devices is nieuws altijd en overal bereikbaar. Met name onderweg wordt nieuws steeds vaker via de mobiele devices bekeken. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse 'Mobiele Informatiemonitor', in december 2012 uitgevoerd onder meer dan 500 smartphone- en tabletbezitters.

Downloadhttp://www.cebuco.nl/uploads/artikeldownloads/Nieuws_consumptie_2012.pdf

Niet alleen het aantal mensen dat een smartphone of tablet heeft is het laatste jaar sterk gestegen, ook de mate waarin nieuws wordt geconsumeerd met de smartphone en tablet maakt een sterke stijging door.

Nieuws is overal, op elk moment
Dankzij de opkomst van mobiele devices is nieuws altijd en overal bereikbaar. Binnen veel nieuwsmomenten is de rol van de mobiele devices niet meer weg te denken. Onderweg wordt nieuws het meest bekeken via de smartphone. Als mensen op het werk zijn gebruiken ze de computer nog het meest als nieuwsmedium (49%), maar ook daar is de smartphone een goede tweede (39%). Thuis bekijken ze nieuws via de televisie, maar wordt het nieuws tegelijkertijd ook steeds vaker op de smartphone geraadpleegd. In de slaapkamer wordt de tablet het meest gebruikt om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws (42%).

Nieuwsconsumptie via mobiele devices neemt sterk toe
Smartphonebezitters zijn steeds meer vertrouwd met het bekijken van nieuws onderweg. Het afgelopen half jaar is het percentage dat onderweg nieuws consumeert onder smartphonebezitters gestegen van 45% naar 55%. Thuis stijgt met name de nieuwsconsumptie via de tablet. Tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten wordt de tablet, vaker dan een half jaar geleden, gebruikt om het nieuws te bekijken. De nieuwsconsumptie via de smartphone stijgt op het toilet van 27% naar 36%.

Verschillende rollen van de media
Belangrijk is om het nieuws en de artikelen af te stemmen op de eigenschappen van de drager waarop het nieuws gelezen wordt. Zo wordt nieuws op de smartphone vooral bekeken om snel op de hoogte te zijn. Op de computer en tablet kunnen de berichten dieper ingaan op een onderwerp. De tablet wordt relatief vaak gebruikt ter vermaak. Maar het is niet alleen belangrijk om het nieuws af te stemmen op de eigenschappen, ook het moment bepaalt de functie waarvoor het nieuws bekeken wordt. Zo is tijdverdrijf tijdens het tv kijken een veel belangrijker motief dan in andere situaties. Onderweg is het daarentegen nog belangrijker om mensen snel op de hoogte te brengen. Ook wordt de smartphone onderweg het meest gebruikt om over het nieuws mee te kunnen praten gedurende de dag.

'Het onderzoek bevestigt de ontwikkeling die wij zien in de data van onze mobiele apps en onze vernieuwde mobiele website. Het is mooi om te zien dat nieuws op steeds meer plekken wordt bekeken. De gebruikers van onze nieuwsapps zijn dus overal en altijd te bereiken. Dit biedt veel mogelijkheden voor onze adverteerders; ze kunnen TMG inzetten om hun doelgroep op elk moment, op elke locatie met een relevante boodschap te bereiken' aldus Anouk Wendling, sr. online marketeer van TMG.

 


Bron: Bureau Consumenten Onderzoek (BCO) is een marktonderzoekbureau en onderdeel van TMG. Veldonderzoek: december 2012.

Meer artikelen

telegraaf_gericht_online_vp.png

TMG lanceert GerichtOnline.nl

GerichtOnline is een nieuwe advertentiedienst die het voor kleinere ondernemers (MKB/ZZP) mogelijk maakt om simpel en gericht te adverteren binnen het online netwerk van TMG. Lees meer >

De Telegraaf lanceert geheel vernieuwde Android app

De Telegraaf lanceert geheel vernieuwde Android app

De Telegraaf heeft een compleet vernieuwde app voor Android smartphones gelanceerd. De uitgangspunten bij de ontwikkeling van de app waren het Telegraaf nieuws, het typische Lees meer >

home sitemap © 2008 - 2019 Cebuco disclaimer

Cebuco

Tel: 020 4309 100
info@cebuco.nl

Bezoekadres

Hogehilweg 6
1101 CC Amsterdam

Postadres:

Postbus 12040
1100 AA Amsterdam

© 2008 - 2019 Cebuco

Meer over Cebuco »

Sluiten

Beste bezoeker,

Welkom op de site van Cebuco.

Per 1 januari 2014 is Cebuco opgeheven.
Een aantal activiteiten van Cebuco wordt voortgezet onder de naam NDP Nieuwsmedia.
Voor meer informatie zie het persbericht.

Cebuco.nl is nog wel toegankelijk, maar wordt niet meer geactualiseerd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Grimm.